A RW Shop honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Zabkása alaprecept (cukormentes!)

A boltokban kapható instant zabkásák szinte kivétel nélkül hozzáadott cukorral és keményítőkkel készülnek (ellenőrizzétek le), ezek szinte kioltják a zabpehely jótékony hatásait, de legalábbis fogyni vágyók, vércukorproblémával küzdők esetében nem javasolt a fogyasztásuk.

Finom és egészséges zabkása otthon is, szinte nulla munkával, pár perc alatt elkészíthető, és sem cukor, sem keményítő nem kell a tökéletes íz és állag eléréséhez. Ráadásul az ízesítésnek csak a fantáziád szabhat határokat.

A következő kedvenc alap zabkása receptünk chia mag hozzáadásával készül.

Miért egészséges?

A fő alapanyagként használt zabpehelyben található oldható rost - a béta-glükán - lelassítja bármely szénhidrát bekerülését a véréramba, így segít stabilizálni a vércukrot. A zabpehely mangánt, szelént, magnéziumot, káliumot, cinket és rézt tartalmaz.

A chia mag magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, a benne lévő kalcium, foszfor és mangán főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

A chia magban található omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, és a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. 

 

Jöjjön akkor a recept:

 

CUKORMENTES CHIA MAGOS ZABKÁSA - ALAP RECEPT

 

Hozzávalók (1 agadhoz):

 

Elkészítés:

 

Tedd a hozzávalókat egy fazékba, és addig melegítsd a tűzhelyen, amíg egyet "rottyan". Ekkor zárd el a gázt, tegyél a fazékra fedőt, és kb. 5 perc pihentetés után készen van a zabkása alapod.

Tippek: Miután elzártad a gázt, dobj a zabkásád tetejére fagyasztott gyümölcsöket (áfonyát, epret, szedret, ami szimpatikus). A fagyasztott gyümölcs a fedő alatt szintén felenged, de a vitamintartalma megmarad, hiszen nem főzöd a zabkásával együtt.

Fogyaszthatod egy kevés asztalt gyümölccsel, magvakkal, adhatsz hozzá vanília-kivonatot, fahéjat, almakockákat, vagy ami csak eszedbe jut.

 

Tápérték adatok:

 

1 adag alap zabkásában

  • 241 kcal
  • 32g lassú felszívódású szénhidrát (az eritritben lévő szénhidrát pedig nem szívódik fel az emberi szervezetben)
  • 7g zsír (chia mag miatt Omega 3 zsírsavak)
  • 10g fehérje
  • 5,4g rost (oldható és oldhatatlan rostok, köztük a béta-glükán)

 

Jó főzőcskézést és kreatívkodást! :) 

 

Chia magos, cukormentes zabkása alaprecept