A RW Shop honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Szénhidrátcsökkentett szilvadzsem (szilvalekvár), hozzáadott cukor nélkül

Az egyik kedves vásárlónk itt helyben kilószámra viszi tőlünk a saját márkás négyszeres erősségű édesítőszerünket, és a legutóbbi alkalommal már annyira kíváncsi voltam, hogy megkérdeztem tőle: Mégis, mit csinál ennyi édesítővel?? :) Meg is kaptam gyorsan a választ: dzsemet készít belőle!

Elmondta a dzsemkészítés hihetetlenül egyszerű kis folyamatát, amit most megosztok Veletek is. Maximum fél órás művelet az egész, a gyümölcs tisztítással, darabolással, főzéssel, mindennel együtt.   Kipróbáltam, és jelentem: Isteni!!

Az így elkészített szénhidrátcsökkentett szilvadzsem 90% körüli gyümölcstartalmú, és hozzáadott cukor nélkül készül. Ennek köszönheti azt a fantasztikus tulajdonságát, hogy 100 gramm dzsemben midössze 54 kalória, és 13 g felszívódó szénhidrát van (az édesítőben lévő szénhidrát nem szívódik fel a szervezetben). 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományos, cukorral készült társaihoz képest 70%-kal (!!!) kevesebb kalóriát, és 70%-kal kevesebb felszívódó szénhidrátot tartalmaz

És ne felejtsem el azt sem megemlíteni, hogy pénztárcabarát is: kb. harmadannyiba kerül, ha nem a boltban veszed a szénhidrátcsökkentett lekvárt, hanem a recept alapján elkészíted saját magadnak.

A főzési idő pár perc, ezelatt a szilva rostjai nem főnek szét, és segít megőrizni az értékes vitaminokat és a gyümölcsök eredeti ízét. A szilva egyébként antioxidánsok gazdag forrása, serkenti a bélműködést, rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. 

Fontos! Más kristályos édesítőkkel, pl. szimpla eritrittel és xilittel nem lesz ilyen minőségű a lekvár, mivel ezekből nagyobb mennyiséget kell használni, és hajlamos az édesítő visszakristályosodni, miután kihűlt a lekvárunk.

Jöhet akkor a recept?

 

HÁZI SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT SZILVALEKVÁR (SZILVADZSEM) RECEPT 

 

Hozzávalók: 

  • 1000 g megmosott, kimagozott szilva
  • 100 g RW Négyszeres erősségű édesítőszer (szerezd be ITT)
  • 1 csomag Dr.Oetker Dzsemfix 3:1 (bármelyik boltban kapható)

Elkészítés: 

A megmosott, kimagozott szilvát daraboljuk és pépesítjük, főzőedénybe öntjük, és hozzáadjuk a dzsemfixszel elkevert édesítőszert. 

Állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd forrás után további 3 percig forrni hagyjuk, közben a kevergetést nem hagyjuk abba. 

Az előkészített üvegeket azonnal peremig töltjük, jól lezárjuk, és kb. 5 percre fejre állítjuk. 

Amire kihűl, nagyon szépen be fog sűrűsödni a dzsemünk. 

Jó étvágyat hozzá! :)

 

 

Extra tippek:

Tipp1: Adhatsz a lekvárhoz fahéjat, magas kakaótartalmú étcsokit, vagy éppen mindkettőt. Nem csak az ízt fokozod vele, hanem mindkettő plusz hozzávaló magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik.

Tipp3: Extra antioxidánsokért, anticianinokért, omega6 és omega9 zsírsavakért, vitaminokért és ásványi anyagokért adj a dzsemhez a főzés után közvetlenül 1 evőkanál acai bogyó port (ITT).

Tipp2: Ha szereted a gyümölcsdarabokat a dzsemben, a szilva felét pépesítsd, a másik felét pedig vádg apróra. 

Tipp3: Más gyümölccsel is működik a recept a fenti arányok szerint. Sőt, fagyasztott gyümölccsel is. Nálam a következő projekt valószínűleg eperdzsem lesz! :)

 

Ha pedig Te is szeretnél ilyen tuti kis befőttesüvegeket, amilyeneket én is használtam, beszerezheted ITT. 

 

Házi hozzáadott cukor mentes szilvalekvár, szénhidrátcsökkentett szilvalekvár