A RW Shop honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További tudnivalók

Cukormentes citromos-chia magos zabmuffin

Muffint sütni jó. Alig van vele munka, gyorsan elkészül, és nagyon finom. A recept, amit most hozok Nektek, egy szénhidrátcsökkentett, cukormentes citromos-chia magos muffin, lisztként pedig zabpehelylisztet használtam. Reggelire, tízóraira, uzsonnára gyors és egyszerű opció, nagyon tuti összetevőkkel.

A fő alapanyagként használt zabpehelylisztben található oldható rost - a béta-glükán - lelassítja bármely szénhidrát bekerülését a véréramba, így segít stabilizálni a vércukrot. Miért fontos ez? Mert a vércukorszint emelkedésekor megemelkedik az inzulin nevű hormon szintje is, amely ha elég magasra, elég hosszan és eléggé folyamatosan emelkedik, cukorbetegséghez, szívbetegséghez és korai öregedéshez vezet. Általánosságban elmondható tehát, hogy a zabpehelyliszt nagyon jó választás cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára is. Ráadásul van benne mangán, szelén, magnézium, kálium, cink és réz.

A másik fő alapanyagnak, a chia magnak is számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, a benne lévő kalcium, foszfor és mangán főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

A chia magban található rostok szintén segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és a zabhoz hasonlóan megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását.

A chia magban található omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Kutatások szerint csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet.

A citrom nagyon finom ízt ad a muffinnak, édesítőként pedig a saját márkás RW Négyszeres erősségű édesítőszert használtam, ezzel kikerülve a hozzáadott cukrot.

Fogyni vágyók, cukorbetegek, inzulinrezisztensek és PCOS-sel küzdők figyelmébe is ajánlom.

1 db muffinban  96 kcal, 11 g (felszívódó) szénhidrát, 4,6 g zsír, 3,3 g fehérje és 3 g rost található.

 

CUKORMENTES CITROMOS-CHIA MAGOS ZABMUFFIN RECEPT

 

Hozzávalók (10 db muffinhoz):

  • 120 g RW zabpehelyliszt (ITT szerezd be)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 25 g RW chia mag (ITT szerezd be)
  • 30 g RW négyszeres erősségű édesítőszer (ITT szerezd be)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1/4 tk. só
  • 20 g kókuszolaj vagy más zsiradék
  • 150 ml tej vagy növényi tej

 

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Tedd a száraz összetevőket, tehát a zabpehelylisztet, sütőport, szódabikarbónát, chia magot, édesítőt és sót egy edénybe, és keverd őket össze alaposan.

Egy másik edényben elegyítsd a nedves összetevőket: a felvert tojásokat, tejet (vagy tejhelyettesítőt), az olvasztott (kókusz)olajat, reszeld hozzá egy citrom héját és add a citrom levét is hozzá. 

Keverd össze a száraZ és nedves hozzávalókat, öntsd őket muffinformába, és 180 fokon süsd 23 percig.

 

Jó étvágyat!

 

Szénhidrátcsökkentett, cukormentes zabmuffin chia maggal és citrommal